Dyniowe frytki

⥭ Frytki z dyni piżmowej w śmietankowym sosie ⥫

Miąż dyni piżmowej ma stosunkowo mało nasion i delikatną miazgę. Lekko maślany i orzechowy posmak miazgi przyniósł mu również nazwę "butternut" . Ponieważ ma bardzo łagodny smak, nadaje się nawet do przygotowania pierwszego stałego pokarmu dla dzieci.

Dynia Butternut  -  idealna do różnych receptur dyniowych

Piękno dyni piżmowej polega na tym, że można ją również sadzić we własnym ogrodzie. We wrześniu można zbierać pierwsze świeże dynie piżmowe. Szczególnie odpowiednia do własnej uprawy jest odmiana dyni piżmowej , Butternut '. Ta odmiana nie wymaga dużej opieki i przekonuje szczególnie małymi owocami. Tak więc zebrane owoce butternut zajmują mniej miejsca niż ich wielcy krewni i można ich używać do różnych potraw, takich jak :  zupy, sałatki, dania warzywne lub chrupiące frytki!

Przepis:  Frytki z dyni piżmowej "Butternut" 

Czego potrzebujesz do dyniowych frytek z kwaśną śmietaną ?

  • 1 dynia piżmowa, butternut  (dla 2 osób wystarcza mała dynia piżmowa )
  • Sól i pieprz
  • suszona papryka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ pęczka szczypiorku, Staro '
  • 1 limonka
  • 100 ml śmietany 18%

 

Frytki Butternut są bardzo łatwe do przygotowania

  1. Umyć, obrać i przekroić na pół dynię.
  2. Użyj łyżki, aby usunąć nasiona, a następnie pokrój dynię na pięciocentymetrowe słupki. Umieść pokrojoną dynię w misce zimnej wody na co najmniej godzinę.
  3. Po wyjęciu z wody osusz kawałki używając kuchennego papieru i wymieszaj w dużej misce z odrobiną soli, pieprzu, papryki i łyżką mąki ziemniaczanej. 
  4. Dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni na (góra/dół) i rozłóż frytki na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec należy frytki przez około 15 minut.
  6. W międzyczasie możesz przygotować kwaśną śmietanę o smaku limonki i świeżego szczypiorku.

Śmietankowy sos z limonką i szczypiorkiem

  1. Aby uzyskać kwaśną śmietanę, umyj limonkę i osusz ręcznikiem papierowym następnie  zetrzyj skórkę i wyciśnij sok do 100 ml śmietany.
  2. Następnie potnij szczypiorek w cienkie plasterki i wrzuć do wcześniej przygotowanej śmietany, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Teraz wyjmij frytki z piekarnika, ułóż je na talerzu i dodaj sos do zanurzenia. 

Życzymy dobrego apetytu!