Tymianek cytrynowy (łac. thymus citriodorus) - jedna z odmian tymianku pospolitego - to wieloletnia, mała krzewinka o sztywnych, krzaczastych, wyprostowanych łodygach. Jest to roślina występująca naturalnie na południu Europy, w zachodniej Azji i północnej Afryce.
Głównie wykorzystuje się go jako aromatyczny (cytrynowy) dodatek do potraw. Tymianek cytrynowy świetnie się sprawdza dodany do cielęciny, jagnięciny, wołowiny, drobiu czy ryb. Komponuje się też z warzywami, stanowiąc doskonały dodatek do sałatek czy sosów ziołowych.
Tymianek ma ponadto rozległe właściwości lecznicze. Ziele tymianku działa dezynfekująco, wykrztuśnie oraz rozkurczająco. Olejek tymiankowy ma działanie bakterio- i grzybobójcze. Zaleca się spożywanie tymianku (w postaci naparu) w przypadku wzdęć, zaburzeń trawienia, zaburzeń wydzielania żółci. Tymianek zaleca się również w przypadku kaszlu czy przejściowej chrypki. Zewnętrznie stosuje się tymianek w leczeniu kataru, aby udrożnić zatkany nos.