Wasabi, chrzan japoński (łac. eutrema japonicum)
- gatunek rośliny z rodziny kapustowatych, występujący na Sachalinie, na obszarze Japonii i Tajwanu; naturalne środowisko wasabi stanowią wilgotne doliny rzek, bądź tereny wzdłuż strumieni górskich
- preferuje chłodne, wilgotne warunki, nie toleruje nasłonecznienia (30% światła, 70% cienia). Z uwagi na trudne warunki uprawy wasabia japońska jest uważana za najdroższe warzywo świata.
- alternatywą dla uprawy w tak wymagającym środowisku jest uprawa w donicy. Wówczas stawiamy donicę w ciemnym kącie tarasu/balkonu, kontrolujemy wilgotność podłoża (przy czym nawadniamy miękką wodą). Podłoże możemy wymieszać z perlitem, a na samym dnie ułożyć warstwę kamieni albo keramzytu. Zimujemy w pomieszczeniu o temperaturze 8-10 st. C
- korzenie ścieramy na drobnej tarce, od góry korzenia począwszy (styk korzenia i łodygi)