Cukinia (Cucurbita pepo, kabaczek) to odmiana dyni, pochodzi ze słonecznej Italii, skąd wzięła swą nazwę – zucchina (mała dynia).Najcenniejszą i najsmaczniejszą częścią rośliny są jadalne owoce o ciemnozielonej lub żółtej skórce, pod którą znajduje się gąbczasty miąższ o zielonkawym kolorze. Smak mało wyrazisty, ale doceniany przez wielu smakoszy.Cukinia jest warzywem, które nie tylko bardzo dobrze smakuje w wielu daniach, ale cenione jest we wszelkich dietach odchudzających, gdyż posiada bardzo niską wartość energetyczną i chętnie stosowane jest w jadłospisach z obniżoną wartością kaloryczną. Ponadto cukinia bardzo dobrze tolerowana jest przez osoby z wrażliwym układem pokarmowym oraz problemem nadkwasoty żołądka, gdyż zawiera liczne substancje o charakterze alkalizującym. Pozwala to odkwasić organizm, a także polepszyć funkcje trawienne, sprzyjając przemianie materii. Cukinia wzbogaca organizm o liczne cenne substancje, ważne w prawidłowej i harmonijnej pracy całego organizmu.
Odmiana Zodiac jest odporna na większość wirusów oraz mączniaka prawdziwego.