Pomidor szczepiony Cassarosa :
- do uprawy na 6-7 gron, dzięki szczepieniu możliwość prowadzenia na 2-3 pędy
- owoc malinowy, mięsisty 200-250 g
- doskonały tradycyjny malinowy smak
- owoce z lekkim karbowaniem o błyszczącym malinowym kolorze
Charakterystyka: Cassarosa to wczesna, silnie rosnąca odmiana o krótkich międzywęźlach i mocnym ulistnieniu, dobra zdrowotność, brak staśmionych kwiatów. W prostych, regularnych gronach 6-7 intensywnie wybarwionych, karbowanych owoców wysokiej jakości; masa 200-250 g i więcej; ładna szypułka, brak pustych przestrzeni oraz tzw. “głąba”. Odmiana wyróżnia się słodkim smakiem z doskonale wyważoną kwasowością, której zawsze towarzyszy niepowtarzalny aromat tradycyjnych pomidorów.
Cassarosa charakteryzuje się niezwykle silnym wzrostem (osiąga wysokość do 2 m i więcej), obfitością owocowania oraz odpornością na szkodniki i choroby, ponieważ jest szczepiony na silnej "podkładce". Daje mu to bardzo silny system korzeniowy, dostarczający roślinie wszystkich niezbędnych składników pokarmowych i chroniący przed objawami "stresu" związanego z wahaniami wilgotności. Plon uzyskiwany z pomidorów szczepionych jest bardzo duży, znacznie przekraczający owocowanie tradycyjnych odmian. Dużo lepsza kondycja roślin powoduje, że zbędne stają się "chemiczne interwencje". Całość sprawia, że możemy w przydomowych warunkach otrzymać ekologiczny produkt. Szczególnie poleca się szczepione pomidory w miejsca gdzie pomidory były sadzone wielokrotnie i ziemia jest już "zmęczona".
Cassarosa daje duże owoce (o wadze 200-250 g) - typu Jumbo. Owoc mięsisty bardzo delikatny o tradycyjnym "malinowym"smaku. Pomidory są źródłem likopenu któremu oprócz smaku zawdzięczamy również zdrowie.
patrz https://pl.wikipedia.org/wiki/Likopen
Warunki uprawy i pielęgnacja: Cassarosa uprawiamy w tunelach, pod osłonami, w donicach na zadaszonych tarasach lub w gruncie przy palikach. Roślina osiąga wysokość około 2 metrów i więcej. Zaleca się prowadzić ją na dwa pędy (każdy pęd do wysokości 7 gron, bo tyle roślina jest w stanie wykarmić w normalnym okresie wegetacji - od maja do września). Pomidor wymaga intensywnego nawożenia (na początku azotowego, potem potasowego) - z powodzeniem można stosować nawozy naturalne, takie jak obornik, czy gnojówka z pokrzyw i żywokostu rosyjskiego.
Po przygotowaniu odpowiedniego podłoża sadzimy rośliny w rzędach oddalonych od siebie 80 cm, w odstępach 50-60 cm. Montujemy podpory w postaci tyczek wysokości około 2 metrów, wbijając je dość głęboko, by były stabilne lub zawijamy na podwieszonych do konstrukcji sznurkach.
Pomidory potrzebują częstego i regularnego podlewania. Nieregularne podlewanie może prowadzić do pękania owoców.
Usuwamy wszystkie boczne pędy palikowanych roślin, które wychodzą z kątów roślin, zanim osiągną 3 cm długości. Mogą być uszczykiwane (palcami wskazującym i kciukiem), ale lepiej jest używać scyzoryka.
Dlaczego warto kupić szczepione rozsady pomidorów.
Szczepienie sadzonek pomidorów jest procesem fizycznym i nie ma nic wspólnego z modyfikacją genetyczną ani środkami chemicznymi.
Proces szczepienia polega na połączeniu dwóch siewek pomidorów. Z jednej siewki, zwanej podkładką, ucina się część z korzeniem, a z drugiej zwanej odmianą szlachetną pobiera się część wierzchołkową. Obie części łączy się specjalnym klipsem. W odpowiedniej temperaturze i wilgotności następuje proces zrośnięcia.
Szczepienie sprawia, że rozsada uzyskuje odporność i siłę korzenia podkładki, a rodzi owoce odmiany zaszczepionej. Rośliny dzięki temu są odporne na choroby odglebowe, przyswajają dużo lepiej substancje odżywcze i mikroelementy. Rozległe korzenie sprawiają, że nie więdną i lepiej wiążą owoce, a dzięki odporności na stres mniej chorują i są odporniejsze na szkodniki. Plony są większe nie tylko z racji możliwości prowadzenia na kilka pędów, ale również dlatego, że gron jest więcej i wszystkie są wyrównane. Owoce dzięki lepszemu przyswajaniu substancji mineralnych i mikroelementów są smaczniejsze i trwalsze.
Nasze odmiany są szczepione na specjalnych podkładkach opracowanych do uprawy w gruncie. Dzięki temu nie tylko dobrze rosną, ale również świetnie owocują. Zaszczepione rośliny zachowują odpowiedni balans wegetatywno – generatywny (w przeciwieństwie do podkładek na wełnę mineralną np. maxifort, które charakteryzują się głównie cechami wegetatywnymi).
Oznacza to, że podkładka z łatwością wykarmi dwa do trzech pędów, ale jednocześnie sprawia, że zaszczepiona odmiana wiąże owoce „gęsto”. Owoce są jednakowej wielkości na wszystkich gronach. Plony są większe i lepszej jakości, a przy tym charakteryzują się lepszym smakiem, niż te szczepione na podkładkach przeznaczonych do przemysłowej uprawy pomidorów na podłożach nieorganicznych.